Öppettider:
 
Måndag-Fredag 11-18
Lördag 10-14
Söndag Stängt
 
|  Telefon: 031-711 47 11 / 0522-129 00
Close
(0) artiklar
Din varukorg är tom.
Produkter
    Filters
    Inställningar
    Sök

    Tips och tumregler för dig som vill sätta ihop ditt eget pedalbord

    Tips och tumregler för dig som vill sätta ihop ditt eget pedalbord

    Intresset för – och utbudet av – pedaler för elgitarr har ökat kraftigt de senaste åren, och allt fler vill ha en egen uppsättning med sina favoriter där hemma, i turnébussen eller i replokalen. Om du funderar på att sätta ihop ditt eget pedalbord så har du alltså massor av effekter och märken att välja bland, men innan du börjar plocka ut och laborera med dina pedaler är det några saker som är bra att känna till.

    Vilka effekter behöver du?

    Det första du bör tänka på är dels hur många pedaler du tänkt ha, dels i vilka sammanhang du tänkt använda pedalbordet. Har du en förstärkare du är nöjd med så kanske det räcker med en overdrive-, boost- eller delaypedal. Ett riktigt bra delay är kanske det som tydligast kompletterar ditt sound, och det brukar vara en av de första pedalerna man köper, ofta tillsammans med en overdrivepedal. Ett större pedalbord ger utrymme för fler pedaler, och därmed fler ljudalternativ, men blir också mer otympligt att transportera. Spelar man i ett coverband behöver man dock ha tillgång till många olika ljud och effekter, vilket påverkar pedalbordets storlek.

    Många undrar hur många pedaler de får plats med på sitt pedalbord. Det beror på hur tätt man vill att ens pedaler ska sitta, men på ett standardbord (med en bredd på cirka 55 centimeter) får man oftast plats med åtminstone sex stycken av den vanligaste storleken. Använder du minipedaler kan du få plats med så många som tio, men kom ihåg att alla pedalerna måste strömförsörjas. Det finns specialanpassade s.k. patchkablar som är gjorda just för att ta upp minsta möjliga plats, och de är betydligt smalare än kablarna man använder till exempelvis en elgitarr eller förstärkare.

    Satsa på en standardsignalkedja, eller experimentera dig fram

    Det finns en vanligt förekommande ordning att sätta samman pedaler efter, men ingen signalkedja är direkt rätt eller fel. Ljud är något subjektivt, och det som är rätt för den ene kan låta fel för den andre. Man brukar dock börja med en fuzz eller dist, följd av en overdrive, modulationseffekter (chorus, phaser och flanger t.ex.), och sist av allt de tidsbaserade effekterna som reverb och delay. Sätter man till exempel reverbet först, följt av disten så kommer reverbet bli distat. Reverbet skjuts in i disten, distas och skickas vidare till förstärkaren. Du kan förstås testa dig fram – pedalerna går inte sönder av det – och i slutändan handlar det förstås om vad för slags musik du vill göra och vilket ljud du vill få ut. Vissa pedaler, som wah-wah- och vibratorpedaler, kan dock vara extra känsliga om de placeras alltför nära själva strömförsörjningen, vilket kan leda till brum och andra ljudstörningar. Vissa väljer därför att placera just wah-wah-pedalen helt utanför pedalbordet.

    Håll koll på strömförsörjningen

    De allra flesta pedaler, uppskattningsvis runt 95%, ligger på 9 volt och minus-DC. Det är en strömförsörjningsstandard som brukar fungera utan problem, men det finns pedaler som drar mer el och som då behöver en starkare strömadapter. Har du några få pedaler kan det räcka med att ha en adapter i väggen och en förgrening från den till de olika pedalerna (en s.k. daisy-chain). För att undvika brus och störningar bör du dock se till att utgångarna är isolerade. Att blanda analoga och digitala pedaler kan också ge upphov till störningar, inte minst eftersom framför allt vissa digitala pedaler kan dra rätt mycket ström. Se därför till att du vet vad din strömförsörjning klarar av så att pedalen faktiskt fungerar, hemma eller i replokalen.


    Handplocka dina favoriter, men se till att de passar just din musik

    Dagens pedalutbud är nästan svindlande stort. Tillverkarna inspirerar varandra, och många tillverkare erbjuder mycket bra och breda sortiment. Den som vill kan därmed köpa alla sina pedaler från ett och samma märke, branschgiganten “Boss” till exempel, men de flesta föredrar att vaska fram guldkornen efter egen smak, oberoende av tillverkare. Flera av de bästa och mest klassiska pedalerna är mer kända än företagen som tagit fram dem, och handplockas just därför av många som är ute efter en riktigt bra pedal. Fulltones OCD, Catalinbreads Belle EpochIbanez Tube Screamer TS9 samt Cry Baby Wah-Wah från Dunlop är några av de mest populära pedalerna idag. De är ofta imiterade, men originalen är så bra och kända – och sitter dessutom på många kända artisters pedalbord – att de förblir storsäljare.

    Med det sagt så är det många som är ute efter just en specifik pedal, som de har hört mycket gott om, men när de testar den hemma så gör inte pedalen riktigt det de hoppats på. Trots dess höga kvalitet kanske den inte helt passar i just det sammanhang du tänkt dig – med ditt sound, helt enkelt. Vi på Andreasson Musik vill helst ha en dialog med dig som kund om vad du tänkt använda dina pedaler till, och vilken utrustning de ska användas tillsammans med. Vi kan då rekommendera bra alternativ som dessutom kompletterar de eventuella andra pedaler du redan har eller planerat att köpa. Pedalen du haft i åtanke är troligen inte dålig, men det kan eventuellt finnas någon annan som passar bättre för just din musik eller det sound du är ute efter. Sammanhanget du ska spela i är också av betydelse, om du främst ska spela för en publik eller spela in i hemmastudion till exempel.

    Boutique- och masstillverkade pedaler kan tjäna på att kombineras

    Pedalbranschens uppsving har lett till att massor av nya, mindre pedalbyggare har dykt upp på marknaden, inte minst i Europa. Många kunder vill gärna kombinera mer individuellt byggda s.k. boutiquepedaler med pedaler från större tillverkare. Utöver att det kan vara trevligt med det personliga hantverket i en individuellt tillverkad pedal så innehåller dessa ibland komponenter som större tillverkare har svårt att få tag i, och därför inte monterar in i sina produkter. Dessa komponenter, och det faktum att pedalen tillverkats individuellt och för hand, gör slutprodukten något dyrare än en industritillverkad pedal. Å andra sidan gör dessa komponenter ofta pedalbordet ännu vassare. 

    Priserna ligger generellt på mellan 500 och 3000 kronor, och pedalerna vi säljer kommer från både stora och mindre tillverkare.

    Analoga pedaler versus digitala

    Analoga pedaler anses fortfarande ge en större ljudmässig värme än digitala, även om de senare är på god väg att komma ikapp. De analoga pedalerna dominerar utbudet, särskilt bland fuzz- och overdrivepedalerna, men de digitala är på frammarsch. Flera av de sistnämnda är idag funktionsmässigt vassare och tillåter även extrema inställningar som inte går att göra med analoga pedaler, inte minst vad gäller delay-, reverb- och modulationspedaler. En annan intressant utveckling är den med pedaler vars analoga komponenter styrs digitalt. En knapptryckning kan påverka hela EQ-kurvan, och i vissa fall kan pedalerna styras från en annan enhet. Även detta möjliggör mer extrema inställningar, som inte går att göra genom analog styrning. 

    Hör av dig till mig eller besök oss i butiken om du vill veta mer om pedaler och pedalbord. Vi hjälper dig hitta det som passar ditt sound och ditt musikskapande, oavsett om du är nybörjare eller erfaren pedalräv. Anmäl dig gärna till vårt nyhetsbrev om du vill ta del av nyheter och erbjudanden från oss. Kolla även in vår webbshop, och håll utkik efter fler inlägg här på musikbloggen! 

    Gustav Jonsvik


    Gustav hjälper dig hitta den pedal, gitarr eller förstärkare som passar ditt sound bäst. 
    Kontakta Gustav på gustav@andreassonmusik.se eller 031-711 47 11.

    Kom in till oss i butiken, så hjälper vi dig hitta rätt utrustning till ditt musikskapande. Du hittar oss på Odinsgatan 9 i centrala Göteborg. Välkommen!

    Produkter som nämns i artikeln:

     

    Kommentarer
    2021-07-04 20:23
    Hej!
    Jag har använt min basgitarr några år och blivit nyfiken på ljudeffekter.  Jag kan inget om vokabulären som används: reverb, delay, eq, etc etc.  Därför är det frustrerande att så många introduktioner börjar med de elektroniska prylarna.
    Jag skulle vilja se det superenkla: "Så här låter en C-durskala utan effekter (skalan spelas).  När jag nu lägger på effekten, som heter XYZ, så låter C-durskalan så här (skalan spelas)". "De prylar som jag använder är dessa..."  Var hittar man dylika grundläggande kunskaper, så att man kan gå in i butiken och veta vad man vill ha?  

    Ingemar Sjöström, Kolmården
    Skriv en kommentar