Öppettider:
 
Måndag - Fredag 11.00-18.00
Lördag 10.00-15.00
Söndag STÄNGT
 
|  Telefon: 031-711 47 11 / 0522-129 00
Close
(0) artiklar
Din varukorg är tom.
Produkter
  Filters
  Inställningar
  Sök

  Lättspelade instrument för lediga dagar

  Lättspelade instrument för lediga dagar

  Semestern är ett utmärkt tillfälle att öva på sitt spelande, spela ihop med andra eller bara helt enkelt lära sig grunderna i hur man spelar ett instrument. Här kommer några tips inför högsommaren, för dig som vill lira lite under ledigheten eller lära dig ta de där första gitarrackorden.

  Satsa på en klassiker, eller dess mer småskaliga släktingar

  För många är troligen gitarren sommarinstrumentet nummer ett. Den är lätt att öva på, och att ta med sig ut till hängmattan, på utflykten eller bilresan. Vill man dessutom få till lite allsång är gitarren svårslagen. Tycker man sig redan kunna sin gitarr men vill pröva ett annat stränginstrument så kan ukulele och guitalele vara bra alternativ. En guitalele är något större än en ukulele, och har sex strängar till skillnad från ukulelens fyra. Greppet är detsamma som på en gitarr, men guitalelen är stämd annorlunda jämfört med gitarren och ukulelen.

  Vid sidan av stränginstrumenten finns gott om olika slags shakers, maracastamburin och andra percussioninstrument som är enkla att både spela och transportera. Ta med dig ett antal och låt familjen eller vännerna bli medmusikanter på stranden, i trädgården eller vid lägerelden, även om de inte sysslat med musik tidigare. Många blåsinstrument är också lätta att ta med sig under semestern – från munspel och flöjter till klassisk trumpet. Är du trummis kan du t.ex. ta med dig en peruansk cajon för att få sväng utan att behöva släpa med dig hela trumsetet.

  Semesterinstrument

  Läsvärt, sevärt och tänkvärt inför ditt spelande i sommar

  För den som vill lära sig spela några kända låtar på sin gitarr eller ukulele så finns det en uppsjö med bra böcker att välja bland. Jag skulle rekommendera 100 lätta låtar, som är en bokserie som visar just grepp och ackord till olika låttexter, från många olika genrer. Väldigt många lägger upp sitt spelande på YouTube, så där finns också mycket att lära sig av.

  Den svenska sommaren brukar vara snäll mot träinstrument. Luftfuktigheten håller sig på en jämn och bra nivå, särskilt jämfört med vintern då luften är torr och riskerar leda till bland annat sprickor. Med det sagt så bör man inte låta ett stränginstrument ligga exponerat i solen, särskilt inte i en varm bil, timme efter timme. Träet riskerar svälla, och limmet släppa något, om det blir alltför varmt. Ju finare instrument, desto skörare är det. Träet i en dyrare gitarr är exempelvis mer känsligt än motsvarande trämaterial – oftast fanér – i en billigare.

  Om du ska ut någonstans, särskilt med familjen, partnern eller vännerna – ta gärna med er instrumenten. Om fler kan vara med och spela kan det kanske göra att ännu fler får upp intresset för musik och instrument. I många fall behövs ingen förkunskap, särskilt inte för exempelvis enkla men trevliga shakers, och det bidrar ofta till en skön stämning. För fler rekommendationer, prenumerera på vårt nyhetsbrev och kom in till oss i butiken på Odinsgatan 9 i centrala Göteborg (vi har öppet hela sommaren). Besök gärna även vår webbshop, och läs våra andra inlägg här på bloggen! 

  Petter Malmgren


  Petter hjälper dig hitta de instrument och musiktillbehör du behöver till studion, musiksalen, festen, med mera. Kontakta honom på petter@andreassonmusik.se
  eller 031-711 47 11.

  Kom in till oss i butiken, så hjälper vi dig hitta rätt utrustning till ditt musikskapande. Du hittar oss på Odinsgatan 9 i centrala Göteborg. Välkommen!

  Produkter som nämns i artikeln:

   

   

  Skriv en kommentar