Öppettider:
 
Måndag-Fredag 11-18
Lördag 21/12 10-15
Söndag 22/12 12-15
 
|  Telefon: 031-711 47 11 / 0522-129 00
Close
(0) artiklar
Din varukorg är tom.
Produkter
    Filters
    Inställningar
    Sök

    Så ser du till att din gitarr slipper sprickor

    Så ser du till att din gitarr slipper sprickor

    När utomhustemperaturen börjar krypa neråt kan det vara behagligt att vrida upp värmen. Om du har träinstrument hemma kan dock övergången bli ett problem, eftersom den förändrade luftfuktigheten riskerar få träet att torka och spricka. Här berättar jag mer om hur din gitarr klarar sig oskadd genom de kalla månaderna.

    Gitarren trivs bäst i 45-50% luftfuktighet

    Det viktigaste att ha koll på vad gäller förvaringen av ens akustiska gitarr är luftfuktighetshalten i det rum eller utrymme där den förvaras. Detta mäter du lättast med en hygrometer, som du kan hitta från cirka hundra kronor och uppåt i de flesta teknik- och hemelektronikaffärer. På våra breddgrader är 45-50% luftfuktighet idealiskt för gitarrförvaring. I Sverige blir det praktiskt taget aldrig så fuktigt att gitarren riskerar ta skada av det, däremot kan luften bli alltför torr. Den naturliga fukten i träet riskerar då att avdunsta, med sprickskador som följd.

    akustisk-gitarr-stamskruvar

    Tecknen som skvallrar om att din gitarr behöver fukt

    Ju tunnare trä, desto större är risken för sprickbildning. Därmed är akustiska gitarrer mer utsatta än exempelvis typiska solid-body-elgitarrer, vars mer massiva och täta träkropp inte kan torka ut på samma sätt. Elgitarrernas lack ger också visst skydd.

    Några veckor innan själva skadorna uppstår brukar man kunna se och känna på gitarren att den inte mår som den ska. Ett tidigt tecken – som även kan drabba elgitarrer – är att träet i gitarrhalsen har krympt, vilket du kan märka på att bandstavarna börjat sticka ut längs greppbrädans sida. Greppbrädan i sig brukar vara gjord av något fetare träslag, vilket gör den tåligare jämfört med resten av gitarrkroppen. Om det är halsen som är utsatt för torka kan även stämskruvarnas muttrar börja kännas lösa.

    Ett annat tidigt tecken på uttorkning är att gitarrlocket går från att vara plant och slätt till att bli vågigt och lätt strävt. Locket (ibland även bottnen) kan senare börja bukta inåt, vilket i sin tur gör att strängarna börjar skorra i och med att de sjunker ner mot greppbrädan.

    humidifiers-humidipak

    En humidifier bevarar och balanserar fukten

    Även om det främst är i samband med att inomhusvärmen höjs som ens gitarr riskerar påverkas mest så är det viktigt att förse den med normala mängder luftfuktighet under hela vintern. Såvida du inte har en luftfuktare för hela det rum eller utrymme där du förvarar din gitarr så är en humidifier det bästa sättet att förebygga sprickor på. Förvarar man gitarren med en humidifier i ett hårt fodral är risken för sprickbildning i stort sett obefintlig.

    Det finns olika sorters humidifiers, från enklare varianter som behöver fyllas på med vatten en gång i veckan till de som i hög grad sköter sig själva och kan reglera luftfuktigheten i veckor eller rentav månader. D’Addarios “Humidipak” har till och med en särskild app där man kan ha koll på luftfuktigheten även när man inte är hemma. Fråga mig eller mina kollegor om du är osäker på vilken lösning du tror blir bäst för din(a) gitarr(er).

    Skulle man ändå få en spricka i sin gitarr bör man så snabbt som möjligt lämna in den till oss eller en gitarrmakare så att skadan kan lagas. Oftast går den att åtgärda, och det utan att det påverkar hur gitarren låter. Det kan bli något ytligt skönhetsfel, men ofta går även det att undvika. Rätt förvaring – det vill säga i fodral och med en humidifier – och att ha koll på luftfuktigheten brukar räcka. Det finns inga särskilda märken eller modeller som är mer eller mindre känsliga för luftfuktighetsförändringar. Att smörja in gitarren har ingen påverkan, och det finns inte heller något annat direkt förebyggande du kan göra, annat än att då möjligen hålla den en bra bit från element, värmepumpar och inte minst kaminer. Deras torra värme må vara behaglig för oss människor, men riskerar göra brasved av din gitarr.

    Hör av dig till mig om du har frågor om gitarrer, gitarrförvaring eller vårt utbud av humidifiers. Fortsätt gärna följa vår blogg för att ta del av fler tips och artiklar om sådant som vi hoppas ska hjälpa dig i ditt musikskapande!

    Mikael Björck


    Kontakta Mikael på mikael@andreassonmusik.se eller 031-711 47 11.

    Om din gitarr behöver servas, eller om du är på jakt efter en ny och vill provspela –
    kom in till oss i butiken på Odinsgatan 9 i Göteborg så hjälper vi dig!

    Produkter relaterade till artikeln:

    Kommentarer
    2019-12-15 00:27
    D’Addario humidifier fuktar inte endast gitarren utan också strängarna som är i kontakt med manicken  och de rostar ifall de är av stål. Möjligtvis detta inte inte kan hända med nylonsträngade gitarrer som har bas strängarna lindade med koppar eller brons tråd som inte rostar.  Problemet är att även koppar eller brons i kontakt med kranvatten (som innehåller klor och en liten del mineraler) kan påskynda oxidation av dessa metaller och i så fall man skulle sätta det endast mellan andra och tredje strängen som inte ör lindade med metalltråd.
    2020-04-09 11:45
    Tack för info, Mikael.  Jag är pensionerad fiol å gitarr- ped. utbildad på musikhögskolan i Gbg på 70-talet. Hade Josef Holicek som git.lärare. Plockade i dag fram min Alhambra som jag köpte hos Gitarren på Masthuggs torget på 70-talet. Kan den heta Alhambra 5A....? ser ut som att det står så i botten. En stämskruv är kaputt, kan jag köpa en skruv så slipper jag byta originalet....mvh: G-åke Nilsson namon4601@gmail.com
    2022-02-04 10:26
    När kommer Mina grejer till mig
    Hälsningar Jonassjöberg
    Skriv en kommentar