Öppettider:
 
Måndag-Fredag 11-18
Lördag 10-14
Söndag Stängt
 
|  Telefon: 031-711 47 11 / 0522-129 00
Close
(0) artiklar
Din varukorg är tom.
Produkter
    Filters
    Inställningar
    Sök

    Gibson – ikoniska och innovativa elgitarrer

    Gibson – ikoniska och innovativa elgitarrer

    Gibsons elgitarrer har satt spår i populärmusikhistorien som få andra instrument. De allra flesta av oss har någon gång sett – och framför allt hört – dem, och många decennier efter genombrottet i nittonhundratalets mitt fortsätter de att spelas såväl i hemmastudior som på de största scenerna, av alltifrån nya förmågor till legendariska rock-, jazz- och bluesartister.

    Från hemsnickrade mandoliner till klassiska Les Paul och SG

    1894 började Orville Gibson, till vardags kypare, bygga mandoliner hemma i verkstaden i Kalamazoo i Michigan. Ett framgångsrikt extraknäck kom det att visa sig, och 1902 grundade han “The Gibson Mandolin-Guitar Company”. 1936 lanserade företaget en gitarr med mikrofoner – ES-150 – och därmed hade den första serietillverkade elgitarren sett dagens ljus. Tio år efter denna milstolpe kom den första moderna gitarrpickupen: Gibsons än idag flitigt använda P-90.

    1952 gav Gibson ut en första serie elgitarrer framtagna i samarbete med gitarristen Lester William Polsfuss, mer känd under sitt artistnamn Les Paul. Samarbetet fördjupades under åren som följde, men just Les Paul-serien föll i popularitet och avvecklades i början av sextiotalet. 1968 återupptogs dock produktionen, och Gibson Les Paul skulle med tiden komma att bli en av musikhistoriens absolut mest populära elgitarrmodeller. Just Les Paul-elgitarrerna från det sena femtiotalet, då produktionen av dem fasades ut och mycket få exemplar tillverkades, hör till de allra mest eftertraktade elgitarrerna bland samlare.

    1961 kom Gibson SG (där SG står för "solid guitar"), en lättare och omdesignad version av Les Pauls original, formgiven av Ted McCarty. Paul själv hade dock inte mycket gott att säga om den nya modellen, trots att den i allra högsta grad bygger på hans design, och 1963 togs hans namn bort från SG-gitarrerna. SG är den Gibson-modell som sålt allra bäst genom åren, och har liksom de flesta av företagets gitarrer imiterats av många andra tillverkare. Gibson är tillsammans med Fender alltjämt elgitarrbranschens absoluta giganter, och dess största pionjär.

    Gibson-SG-ES

    Gibson ES (Electric Spanish)

    Les Paul- och SG-modellen har alltså blivit klassiker, men det gäller även många av Gibsons Electric Spanish-gitarrer: ES-330 och ES-335, till exempel. ES-elgitarrerna är tillverkade i laminerad lönn, vilket ger ett något mjukare ljud jämfört med andra träslag. Ihåligheten i gitarrkroppen ger en alldeles egen slags akustik och ett tjockare, svulstigare sound, vilket gjort ES-modellerna populära inte minst bland jazz- och bluesgitarrister. Chuck Berry, B. B. King, The Smiths Johnny Marr och Noel Gallagher i Oasis är några av de mest kända ES-spelande gitarristerna.

    Vad påverkar priset – och värdet – på en Gibson?

    Priset på en ny Gibson bestäms utifrån en rad faktorer, däribland träets kvalitet och utseende, lacken och dess tjocklek, och inte minst kvaliteten på mekaniken, elektroniken, sadel, stall, bandstavarna, med mera. De dyraste gitarrerna tillverkas i Gibsons Custom Shop i Nashville, Tennessee, och då ofta för hand och med särskilt stor noggrannhet av företagets mest erfarna gitarrbyggare. Dessa elgitarrer kostar generellt sett 40 000-80 000 kronor, medan de serietillverkade Gibson-modellerna går på från 9000 upp till cirka 40 000 kronor styck. Även Gibsons billigaste modeller håller mycket hög kvalitet.

    De flesta elgitarrer blir bättre och bättre ju mer man spelar på dem, i och med att dem tonmässigt mognar och finner sin form i takt med att de blir ”inspelade”. Många tycker att de bästa elgitarrerna är välskötta vintageexemplar, men en ny Gibson låter oftast riktigt bra redan från början och kommer alltså bara låta bättre med tiden. Vad gäller vintagevärdet på en Gibson så påverkas det – utöver instrumentets skick och ålder – främst av hur många exemplar som tillverkades av just den modellen, och ibland även vem som spelat på just det exemplaret.

    Gibson-Firebird

    Hitta en halsprofil som passar ditt grepp

    Om man tidigare pratade om femtiotals- och sextiotalshalsar så använder man idag snarare termerna rounded neck respektive slim taper neck. Den förstnämnda är lite tjockare och mer rundad, och ersattes under sextiotalet av en tunnare halsprofil. Något som dock blir allt vanligare är så kallade assymetriska halsar, som följer handgreppet mer än tidigare varianter. Med det sagt så är det ändå viktigast att välja en modell som passar ens eget grepp och handstorlek, oavsett hur halsen är utformad i övrigt.

    Min-ETune, en självstämmande vattendelare

    2014 introducerade Gibson Min-ETune, en självstämmande autotuner som snabbt blev standard på flera modeller. Möjligen gick lanseringen och implementeringen av den här funktionen lite väl fort, samtidigt som Gibson nog överskattade intresset för den, eftersom den kom att få en hel del kritik. Idag är Min-ETune endast standard på Gibsons High Performance-serie, men själva stämmekaniken är lätt att både montera på och montera av. Prata med oss i butiken, så hjälper vi dig med detta. För egen del föredrar jag att stämma själv, även om jag tycker att själva tekniken med Min-ETune fungerar bra.

    Även om Gibson kontinuerligt lanserar nya elgitarrer så är dessa ofta uppdateringar av de klassiska modellerna, både sett till utseendet och hur de låter. Nya detaljer (som en ny mikrofon, till exempel) och inte minst nya färgsättningar tillkommer, men de stora nyheterna har man legat lågt med de senaste åren.

    Gibson-Firebird-Les-Paul

    Kända Gibsongitarrister inspirerar nya förmågor

    De världsberömda gitarrhjältarna är dels inspirationskällor för sina miljoner fans, dels bra reklampelare för Gibson. Även om de stora artisterna nästan alltid har specialtillverkade gitarrer, som ibland även blivit signaturmodeller, så är det i grunden ofta ändå en Les Paul eller SG de spelar på. Bland de många stora rocknamnen finns Slash (Guns N' Roses), Ace Frehley (Kiss), Jimmy Page (Led Zeppelin), Joe Perry (Aerosmith), Angus Young (AC/DC), Ozzy Osbournes gitarrist Zakk Wylde, och Frank Zappa. Inom jazzen är Kenny Burrell, Larry CarltonWes Montgomery och Les Paul några av de främsta Gibsongitarristerna.

    En pålitlig elgitarr att växa med

    Jag har själv flera Gibsongitarrer och skulle rekommendera dem till alltifrån erfarna elgitarrister till nybörjare. Det är helt enkelt väldigt bra instrument, gjorda av personer med gedigen yrkeskunskap. Gibsons elgitarrer är dessutom jämförelsevis enkla i sin konstruktion, utan onödiga smådetaljer och komponenter som riskerar försvinna eller krångla. De håller därför väldigt bra, och komponenterna i sig är av mycket hög kvalitet.

    För den som är ute efter en bra och prisvärd Gibson, kanske som sin allra första elgitarr, skulle jag rekommendera Les Paul Faded eller SG Faded. De ligger på runt 9000 kronor styck, har en kropp av mahogny, hals av lönn och greppbräda av rosewood. Gibson har många bra instegselgitarrer, inte minst i och med att kvaliteten genomgående är så hög även bland de billigare modellerna.

    Om du har frågor om Gibsons elgitarrer, eller vill provspela några, kom in till oss på Odinsgatan 9 i Göteborg. Det finns många fördelar med att testa och köpa sin elgitarr i en fysisk butik, så du dels kan prata med och ställa frågor till personalen, dels hitta den gitarr som passar bäst för dig och ditt musikskapande. Om du redan har en elgitarr och behöver få något fixat eller justerat så kan vi ordna det mesta!

    Mikael Björck


    Funderar du på att köpa en Gibson?
    Kontakta Mikael på mikael@andreassonmusik.se eller 031-711 47 11.

    Kom in till oss i butiken, så hjälper vi dig hitta rätt utrustning till ditt musikskapande. Du hittar oss på Odinsgatan 9 i centrala Göteborg. Välkommen!

    Gitarrer som nämns i artikeln:

    Vilken är din favorit-Gibson?

    Gustav Jonsvik
    Gustav Jonsvik:
    Les Paul var drömgitarren under hela min uppväxt, och det var först i trettioårsåldern som jag upptäckte ES-330. Var väldigt sugen på 335:an också, men tilltalades bl.a. av att 330 var ihålig och hade P90-mikrofoner. ES-330 är Gibsons variant av Epiphones Casino-gitarr (som John Lennon ofta spelade på). Namnet kommer av att den en gång i tiden kostade just 330 dollar.
    Joel Lundberg
    Joel Lundberg:
    Då väljer jag Gibson SG – en gitarr som är rak och enkel i både sin kommunikation och sitt utförande! Fokus på spelbarhet och inga krusiduller. En "funkis-gitarr", helt enkelt.

     

    Mikael Björck
    Mikael Björck:
    Jag gillar många Gibson-modeller, och har själv flera stycken, men ES-335 är min personliga favorit på grund av dess sound och tonen man får i just en 335:a.
     
     
    Skriv en kommentar