Öppettider:
 
Måndag-Fredag 11-18
Lördag 21/12 10-15
Söndag 22/12 12-15
 
|  Telefon: 031-711 47 11 / 0522-129 00
Close
(0) artiklar
Din varukorg är tom.
Produkter
    Filters
    Inställningar
    Sök

    Så väljer du din första elgitarr

    Så väljer du din första elgitarr

    Den som vill börja spela elgitarr har ett enormt utbud att välja från vad gäller allt från själva instrumenten till förstärkarnainspelningsmikrofonerna och de andra tillbehören. Kvaliteten har gått upp, inte minst bland de billigare elgitarrerna, samtidigt som priserna sjunkit. Dessutom finns mängder av inspiration att hämta från både kända och mer okända musiker på bland annat YouTube och Instagram. Här kan du läsa mer om några av de saker som är bra att tänka på inför att du köper din första elgitarr.

    Välj din elgitarr, oavsett om du redan vet vilken det är eller inte

    Erfarenheten av att ha spelat andra instrument varierar rätt ordentligt mellan de kunder som köper sin första elgitarr hos oss. För vissa är elgitarren det första instrument de kommer spela, men för de flesta har vägen fram till elgitarren gått via dess nylonsträngade, akustiska släkting. Och det är givetvis inget fel eller konstigt i det, tvärtom, men det finns än idag en slags norm som säger att man bör börja sitt musikskapande med just en nylonsträngad gitarr. En rest från forna tiders musikundervisning kanske. För egen del tycker jag man kan gå direkt på elgitarren, eller den stålsträngade gitarren för den delen, om det är det instrument man vet att man helst vill spela.

    Vissa är tydligt inriktade på en särskild elgitarr redan när de kliver in butiken; för att designen är snygg, för att deras favoritartist spelar den, eller för att de tycker att det är det instrument som ger det sound de är ute efter. Andra frågar mig och mina kollegor vad vi rekommenderar. För egen del brukar jag då rekommendera att man börjar med att känna på gitarrens hals och sedan känner hur den ligger i knäet när man spelar akustiskt. Halsprofilen – det vill säga hur gitarrens hals vilar i handen – är bland det viktigaste av allt. Därefter kan man koppla in elgitarren i en förstärkare, spela, lyssna och känna sig fram.

    Ibanez elgitarrer

    Välj instrument och tillbehör som får dig att verkligen vilja spela

    Som förstagångsköpare är det extra viktigt att din elgitarr känns rätt för just dig. Du ska vilja spela och öva på den och känna att du utvecklas. Den allra första elgitarren är kanske den som är svårast att välja: ska den täcka många genrer eller vara mer specifikt inriktad? Vilken prisnivå ska jag lägga mig på? Dagens billigare varianter av olika instrument, även elgitarrer, är fantastiska jämfört med de som fanns för 10-20 år sedan, men även om ett något finare instrument kommer kosta mer än de billigaste alternativen så kommer det också vara bättre inställt och vara ett bättre och finare hantverk i största allmänhet, med elektronik och komponenter av högre kvalitet. Framför allt blir ett sådant instrument oftast både lättare och roligare att spela på. Risken finns att den som börjar spela på en väldigt enkel variant upplever att det inte riktigt går att få det sound man är ute efter, att man blir besviken och tappar sugen på att fortsätta.

    Halsprofil, greppbräda och gitarrmikrofoner

    Om du tänkt köpa en elgitarr men inte bestämt dig för en viss modell kan det vara en bra idé att titta på halsprofilen, som nämnts tidigare, men även greppbrädan och gitarrmikrofonerna. Greppbrädan är oftast gjord av lönn eller rosewood, där lönn anses passa bättre för lite snärtigare och mer rytmiskt spelande medan rosewood uppfattas som ljudmässigt varmare och mörkare. Det finns i två typer av gitarrmikrofoner – single coil (enkelspolig) och humbucker (dubbelspolig) – som tillverkas i en mängd olika varianter. Single coil ger generellt sett ett ljusare och mer perkussivt, klingande ljud med kortare sustain, medan en humbucker ger ett varmare och mer komprimerat ljud med längre sustain.

    Country, funk och en hel del blues spelas ofta på elgitarrer med lönngreppsbräda och singlecoil-mickar (Fender Telecaster, till exempel). Rock och jazz spelas ofta på gitarrer med humbucker-mickar, och vars halsar har rosewoodgreppbräda (som Les Paul). Det finns dock gott om undantag, och en bra elgitarr begränsar inte vad eller hur du spelar.

    Elgitarrer från bl a Fender och Epiphone

    Satsa på ett känt märke – det lönar sig, oavsett prisnivå

    Varumärket är viktigt för många elgitarrköpare, särskilt de som köper sin första, och av goda skäl. Kunderna vill ha ett märke som känns pålitligt, även om man så köper en billigare variant, och med de större tillverkarna så får man instrument av hög kvalitet. Squier (dotterbolag till giganten Fender), Ibanez och Epiphone (dotterbolag till en annan gigant: Gibson) är allihop mycket populära märken, särskilt bland förstagångsköpare.

    Med det sagt så finns det inget ”typiskt val” för den som köper sin första elgitarr. Vill man till exempel ha en Fender Stratocaster eller Gibson Les Paul redan från början så kan man givetvis inleda sitt elgitarrspelande med någon av dem. De klassiska märkenas instegsmodeller hör inte till de billigaste, men är kanske inte heller så dyra som man kan tro. Det som främst påverkar priset på en elgitarr är sorteringen av trä (det vill säga kvaliteten på det trä som valts ut till en viss modell eller serie), komponenterna och deras kvalitet, samt mängden mänskligt arbete som lagts ner på just den modellen.

    Förstärkare till din elgitarr

    De flesta väljer att köpa en fysisk förstärkare i samband med att de köper sin första elgitarr. Om inte annat så är det något jag brukar rekommendera att man gör; åtminstone en enkel förstärkare med en del inbyggda effekter som man experimentera med, så att man verkligen kan få ut ljudet ordentligt. Det finns gott om bra och prisvärda förstärkare för runt 1000-3000 kronor. Det går även att köpa programvara till datorn, s.k. virtuella förstärkare, men då går du miste om det som elgitarrister kallar "att flytta luft", det vill säga när du spelar och ljudet pumpar ut ur högtalaren mot dig så att du känner vibrationerna. När man första gången testar en Marshall-förstärkare med 4x12-kabinett, slår an ett ackord och det känns som att du nästan får en spark så är det en mäktig känsla, och något som många vill uppleva.

    Dagens digitala programvaror är bra, och har hög ljudkvalitet, men kan inte ge den sortens fysiska respons. Många kunder frågar dock efter förstärkare med hörlursuttag, vilket kan vara vettigt eftersom man då kan öva för sig själv, experimentera sig fram (vad gäller elgitarrspelande så kan man definitivt lära sig en hel del genom just sina misstag). Samt att man inte stör andra, om det nu finns en sådan risk. Förstärkare med blåtandsfunktion är också populära.

     
    Hämta gärna inspiration från gamla hjältar, men kolla även in de nyare

    Legender som Jimi Hendrix och Slash påverkar många, inte bara till att börja spela utan även vad gäller vilken elgitarr de väljer. Ett hängivet Hendrix-fan väljer inte nödvändigtvis en Fender Stratocaster, men har troligen ändå vant sig vid ett visst sound och en viss utformning, och det påverkar ofta personens val av elgitarr. Oavsett vilket så är du mer än välkommen att testa dig fram hos oss i butiken.

    Dagens elgitarrister, och säkert även morgondagens, inspireras av betydligt fler musiker än bara de etablerade stjärnorna. Många lägger upp sitt elgitarrspelande i sociala medier, och får fans, följare och kreativ input den vägen. Då och då kan man höra någon muttra något om elgitarrens långsamma död, men det går bra för branschen, intresset för elgitarrer är stadigt, och det är ett instrument som ständigt upptäcks av nya generationer. 

    Vårt rum med Elgitarrer på Andreasson Musik

    Håll utkik efter fler inlägg om elgitarrer, studiotillbehör och mycket mer här på Musikbloggen. Hör av dig till mig om du har några frågor, ta gärna en titt i vår webbshop, och besök oss (och provspela) i butiken om du har vägarna förbi Odinsgatan 9 i Göteborg!

    Gustav Jonsvik


    Osäker på vilken elgitarr du ska välja, eller vilka tillbehör du behöver?
    Kontakta Gustav på gustav@andreassonmusik.se eller 031-711 47 11.

    Kom in till oss i butiken, så hjälper vi dig hitta rätt utrustning till ditt musikskapande. Du hittar oss på Odinsgatan 9 i centrala Göteborg. Välkommen!

    Produkter som nämns i artikeln:

     

    Skriv en kommentar