Öppettider:
 
Måndag-Fredag 11-18
  Lördag 10-14
  Söndag Stängt
 
|  Telefon: 031-711 47 11 / 0522-129 00
Close
(0) artiklar
Din varukorg är tom.
Produkter
    Filters
    Inställningar
    Sök

    Elgitarrsträngar och vad du bör känna till om dem

    Elgitarrsträngar och vad du bör känna till om dem

    Valet av strängar kan ha stor påverkan på ditt sound, så se till att välja de som passar för just ditt musikskapande. Här kan du läsa mer om vad som är bra att känna till om elgitarrsträngar, oavsett om du väljer att spela med den variant som finns på gitarren redan från början, eller byter till några tjockare eller tunnare.

    Hur mycket vill du kunna böja tonen?

    För gitarrister är det viktigt att veta hur följsamma strängarna är, så att de kan bedöma hur lätt de kan böja tonen. Enkelt uttryckt så står valet mellan tunnare strängar som ger ett sprödare och klarare sound – och som gör det enklare att böja toner – och tjockare strängar som kommer låta kraftigare och mustigare. I det senare fallet kommer dock strängen bli tuffare att bända. Det klart vanligaste måttet på nya elgitarrsträngar är .009-.046 (måttet står för tusendels tum). Valet av strängar blir därmed en avvägning mellan sådant som spelstil, spelkänsla, ton och personlig smak.

    Tjockare strängar ger din gitarr ett tyngre sound

    Vi på Andreasson Musik får ofta frågor om alternativ stämning av gitarrer. Framför allt vill många som spelar rock och metal stämma ner sina gitarrer. Eftersom en nedstämd sträng får mindre tension tappar den lite i ton och behöver då i regel ersättas av en som är tjockare. Vill man köra så kallad drop-D, där bara den tjockaste strängen stäms ned, så påverkas inte hela gitarren särskilt mycket. Vill man däremot stämma ner hela gitarren ett halvt, ett helt eller flera tonsteg så behövs sannolikt ett helt nytt strängset. Det kan till exempel innebära strängar på .012-0.056 (ju lägre nedstämd gitarr desto tjockare behöver strängarna vara). Stränglängden är justerad efter strängens tjocklek, vilket bland annat innebär att när strängen byts ut så kommer även stallsadlar behöva flyttas för intonationens skull, och dragstången i gitarrhalsen måste justeras för att hantera skillnaden i belastning.

    Elgitarrsträngar-900x600

    Några vanliga strängsorter, och hur de skiljer sig åt

    De flesta gitarrsträngar, särskilt de tunnare, är tillverkade av rostfritt stål (stainless steel), men kan ha en legering av till exempel nickel. Nickel wound, det vill säga nickelpläterade strängar, är den strängtyp som är standard på de flesta nya elgitarrer. De ger ett klart ljud som passar bra till bland annat pop, rock, country och funk. Chromes – slipade strängar som ibland även kallas flats – är rundare i tonen, och hör till de mer "basiga" strängvarianterna. Jazz- och rockabillygitarrister brukar föredra dessa. Pure nickel är en annan variant, där strängarna som namnet antyder är av rent nickel. Det ger ett något varmare, rundare och äldre pop-/rocksound, om än inte fullt så runt som från chromes. Det finns även halvslipade strängar, som är ett mellanting mellan chromes och pure nickel, och legeringar av andra material, till exempel kobolt.

    De största strängtillverkarna är mycket pålitliga och prisvärda

    Vad gäller tillverkare av gitarrsträngar så finns det en uppsjö av märken, men det är sällan de skiljer sig särskilt mycket från varandra vare sig pris- eller kvalitetsmässigt. D'AddarioElixir och Ernie Ball är de märken vi säljer mest av, och de är allihop mycket bra och pålitliga. Jämför man med exempelvis fiolsträngar så är elgitarrsträngar väldigt billiga. Prisintervallet för ett sexsträngspaket ligger på cirka 80-150 kronor, där de dyraste ofta är ”coated”, det vill säga försedda med ett slags gore-tex-liknande skyddande hölje som är så tunt att det knappt ens går att känna. Sju- och åttasträngspaket ligger på runt 200 kronor styck.

    Elgitarrsträngar-tillverkare-900x600

    Hur tar man bäst hand om sina strängar, och när bör man byta ut dem?

    Den som spelar väldigt mycket bör byta sina strängar ungefär varannan vecka, för att undvika att strängarna ska tappa i ton och elasticitet. Smutsiga och svettiga fingrar bidrar också till att slita på strängarna och gör dem svårare att stämma och spela på. Strängar som är coated håller i genomsnitt 3-4 gånger längre än de som inte är det, och vissa tillverkare, som Elixir, har övergått till att idag bara göra strängar med just coating. Att försöka rädda eller sanera smutsiga strängar är sällan värt besväret, ekonomiskt eller tidsmässigt, utan det bästa är att helt enkelt bara byta till nya. När man gör det upptäcker man ofta genast kvalitetsskillnaden, jämfört med de strängar man spelat på tidigare.

    Det lättaste sättet att få strängarna att hålla längre är annars något så enkelt som god handhygien. Det finns en teori om att man skulle kunna koka gitarrsträngar för att på så sätt få dem att bli som nya igen, men det är en myt (även om de onekligen blir renare).

    För egen del spelar jag oftast på nickelpläterade .011-strängar. De funkar till all slags gitarrmusik, och till de flesta musikgenrer. Slipade strängar är givetvis också bra, men är mer specificerade och passar inte till allt och alla på samma sätt som de nickelpläterade.

    Mikael Björck


    Kontakta Mikael på mikael@andreassonmusik.se eller 031-711 47 11.

    Om du har några frågor om gitarrsträngar – eller vill stämma om eller på annat sätt justera din gitarr – kom in till oss på Odinsgatan 9 i Göteborg så hjälper vi dig!



    Skriv en kommentar