Öppettider:
 
Måndag-Fredag 11-18
Lördag 10-14
Söndag Stängt
 
|  Telefon: 031-711 47 11 / 0522-129 00
Close
(0) artiklar
Din varukorg är tom.
Produkter
    Filters
    Inställningar
    Sök

    Fenders gitarrer – från radioverkstaden till de största scenerna

    Fenders gitarrer – från radioverkstaden till de största scenerna

    Amerikanska Fender är idag mest kända för två av deras mest populära gitarrer: Telecastern och Stratocastern. Dessa finns idag i en rad olika versioner, och hör tillsammans med Fenders andra elgitarrer – Duo-Sonic, Jaguar, Jazzmaster och Mustang – till de mest ikoniska och hyllade gitarrerna någonsin. Ändå var det med gitarrförstärkare som allt startade; ett område där man fortfarande hör till de ledande tillverkarna.

    Nya tider krävde nya toner

    Fendergitarrens fader var en svagströmselektriker från Anaheim utanför Los Angeles, vid namn Leo Fender. Fender ägde en radioverkstad, och hyrde även ut ljudutrustning till lokala musiker. I början av fyrtiotalet började det blåsa nya musikaliska vindar i södra Kalifornien, och Fender fick allt fler förfrågningar om att sätta ihop ljudförstärkare åt sina kunder. Detta inte minst i takt med att publikskarorna växte och konsertlokalerna blev allt större.

    I samma veva träffade Fender uppfinnaren och gitarristen Doc Kauffman, och de två bestämde sig för att slå ihop sina kreativa påsar. 1944 fick de patent på sin första lap steel-gitarr, och året därpå började de sälja den tillsammans med en av Fender konstruerad förstärkare, som en paketlösning. Fender insåg behovet av en elgitarr som skulle vara lätt att stämma, spela på och bära med sig, och 1950 kom så Fender Esquire – en solid body-gitarr med en pickup som snart modifierades och döptes om, först till Fender Broadcaster och slutligen till Fender Telecaster.

    Fender-stratocaster

    Från Esquire via Broadcaster och Nocaster till Telecaster och Stratocaster

    Fenders elgitarrer var inte de första på marknaden, men dock bland de allra första att sättas i produktion. Gitarrhalsarna var ihopskruvade och konstruktionen enkel. Den första Esquireserien bestod dock bara av ett fyrtiotal exemplar, varav många fick lämnas in på grund av tillverkningsfel. Fender bearbetade gitarrerna och lanserade Fender Broadcaster, nu med två single coil-pickuper. Efter ett namnbråk med instrumenttillverkaren Gretsch tvingades dock Fender döpa om Broadcasterserien. Ett tag hette gitarrerna kort och gott bara Fender, vilket gav dem det inofficiella namnet “Nocaster”, innan valet till slut föll på Fender Telecaster, sommaren 1951. Nocaster-gitarrerna är idag mycket eftertraktade samlarföremål, då de tillverkades i få exemplar och under en mycket kort tid.

    Telecastern blev snabbt mycket populär, inte minst bland countrymusiker. Fender tog till sig av den kritik och de synpunkter som ändå kom mot hans senaste musikaliska skapelse, och 1954 kom Fender Stratocaster – en uppföljare till Telecastern, med bland annat tre pickuper och mjukare linjer än sin föregångare. Fender själv sägs ha förutsatt att “strattan” skulle komma att ersätta Telecastern, men den senare har fortsatt vara populär och aldrig tagits ur produktion. Stratocastern blev dock snabbt en ännu större succé än sin föregångare, med sina tre pickuper (som gav fler ljudalternativ) och än mer smidiga utformning – så kallad double-cut – vilket gav gitarristerna bättre access högt upp på gitarrhalsen. Stratocastern var också den första gitarren med fjäderbaserad svajarm. Jeff Beck, Eric Clapton, George Harrison, Jimi Hendrix, Pink Floyds David Gilmour och Deep Purples Ritchie Blackmore är några av alla kända Stratocastergitarrister. Bland de största Telecastergitarristerna finns namn som Jeff Buckley, Bob Dylan, Noel Gallagher, PJ Harvey, Jimmy Page, Keith Richards och Bruce Springsteen.

    The Fender Sound

    Snyggt, rent och tydligt definierat ljud är i min mening typiskt för Fendergitarrer, särskilt Telecastern och Stratocastern. Deras sound är mycket karaktäristiska, och många andra gitarrtillverkare försöker återkommande imitera inte minst Stratocastern. Hur man klär soundet – ofta kallat just "The Fender Sound" – i ord varierar från gitarrist till gitarrist, men jag skulle säga att det finns en slags mycket fin, perkussiv råhet som genomsyrar Fenders gitarrer. Inga metalgitarrer kanske, men desto mer lämpade för pop, rock, reggae, soul, jazz, blues och country, till exempel.

    Det finns en Fendergitarr för alla

    Här på Andreasson Musik säljer vi alltifrån SquierFenders billigare märke, till mycket påkostade Telecasters och Stratocasters från Fender Custom Shop. "Player Series" är Fenders instegsserie; prisvärda, något enklare versioner av de flesta av Fenders klassiska gitarrer. Dessa, liksom serierna Classic, Classic Player, Deluxe och Lacquered, tillverkas i Mexiko. Fender har väldigt många serier, och ofta ett mycket stort antal modeller inom varje serie. Ibland är det dock bara färgsättningen som skiljer modellerna åt, och alla serier innehåller inte nödvändigtvis versioner av Fenders alla olika gitarrer, även om giganterna Telecaster och Stratocaster givetvis alltid ingår.

    Därmed finns också en enorm spännvidd mellan till exempel olika "strattor", och priset varierar därefter – från cirka 5000 kronor upp till runt 150 000 kronor (custom made). Det som skiljer dem åt är främst materialet och hur gitarren tillverkats; om de exempelvis producerats i stora serier, eller gjorts för hand med särskilt utvalt trä på Fenders custom shop i Corona i Kalifornien (några mil öster om Leo Fenders gamla radioverkstad, för övrigt). Oavsett prisbild så håller Fenders gitarrer utan undantag mycket hög kvalitet, och en Telecaster låter alltid som en Telecaster, även om en gitarr för 50 000 kronor ofrånkomligen kommer låta bättre än en för 5000 kronor.

    Fenders förstärkare var med från början, och står sig mer än väl än idag

    De tidiga gitarrförstärkarna var det inte mycket kraft i – ofta bara 5-20 watt. Till en början tyckte många musiker att det räckte, men ju större publiken blev och ju mer gitarrerna kom i fokus, desto mer kraft behövde förstärkarna. Fender var bland de första att tillverka även betydligt mer kraftfulla förstärkare; på sjuttiotalet kom man ända upp till 200 rörwatt. Fenders tweedklädda förstärkare kom på femtiotalet, och serier som TwinBassman och Deluxe blev tidigt mycket populära. Moderna modeller ur dessa serier säljs fortfarande. Mest kända bland Fenders förstärkare, utöver de tweedklädda, är troligen deras blackface-serie, där bland andra Deluxe Reverb, Vibrolux och Princeton ingår. Om man skulle göra en topp 10-lista över musikhistoriens mest klassiska förstärkare skulle Fender lägga beslag på minst hälften av de placeringarna. Bland de mest kända Fenderförstärkarna kan nämnas Fender Deluxe Reverb, Fender Tweed Deluxe, Fender Twin Reverb, Fender Showman och Fender Bassman. Den sistnämnda byggdes för basister, men många gitarrister upptäckte snart att den passade utmärkt även för dem. Det har bland annat lett till att Fender Bassman har legat till grund för exempelvis Marshalls och många andra tillverkares förstärkarmodeller.

    Fender-forstarkare-telecaster-stratocaster

    A Fender into a Fender

    Fender tillverkar idag såväl rörförstärkare som transistorförstärkare och digitala förstärkare. Den som vill hålla sig inom Fenders audiella universum med sin gitarr och förstärkare kan alltså med lätthet göra det; dels för att att utbudet i sig är så stort, dels för att kvaliteten genomgående är mycket hög. Det finns till och med ett uttryck, "a Fender into a Fender", som kommer av att olika musiker spelat sina Fendergitarrer genom just Fenderförstärkare och tyckt att dessa framhävt varandra på ett särskilt bra sätt.

    Vill du titta närmare på vårt Fenderutbud så kika i vår webbshop, eller besök oss här i butiken. Vill du provspela och testa några förstärkare är det bara att säga till oss så hjälper vi dig. Läs gärna fler artiklar om musikskapande här på vår musikblogg, och hör av dig till mig eller mina kollegor om det är något du undrar över.

    Gustav Jonsvik


    Funderar du på att köpa en gitarr eller förstärkare? Vill du veta mer om vårt samarbete med Fender Custom Shop? Kontakta Gustav på gustav@andreassonmusik.se eller 031-711 47 11.

    Kom in till oss i butiken, så hjälper vi dig hitta rätt utrustning till ditt musikskapande.
    Du hittar oss på Odinsgatan 9 i centrala Göteborg. Välkommen!

    Gitarrer som nämns i artikeln:

    Vilken är din favorit-Fender?

    Mikael Björck

    Mikael Björck:
    Måste säga Stratocastern i så fall. Mest all-round av alla gitarrer och fungerar inom alla musikstilar!

     

    Anton Tuvesson

    Anton Tuvesson:
    Fender Mustang. Den har en kortare skala och ett speciellt sound.

     

     

    Gustav Jonsvik

    Gustav Jonsvik:
    Fender Telecaster är min favorit. Enkel, snygg och praktisk.
     
     
    Skriv en kommentar