Öppettider:
 
Måndag-Fredag 11-18
Lördag 10-15
Söndag Stängt
 
|  Telefon: 031-711 47 11 / 0522-129 00
Close
(0) artiklar
Din varukorg är tom.
Produkter
    Filters
    Inställningar
    Sök

    Akustiskt piano eller digitalpiano – vad bör man välja?

    Akustiskt piano eller digitalpiano – vad bör man välja?

    Drömmen om ett eget piano är stark hos många, och i dagens utbud finns något för alla; från enkla, bärbara digitalpianon till Yamahas C-flyglar. Om du överväger att köpa ett piano finns dock ett och annat du bör känna till innan du bestämmer dig för vilket som passar dig bäst.

    Silent pianos kombinerar akustisk och digital teknik

    Många kunder är i första hand på jakt efter ett akustiskt piano. Har man spelat det tidigare så är det ett sådant man är van vid och troligen föredrar. Om du bor i lägenhet lär du dock bli tvungen att kompromissa, eftersom akustiskt pianospel helt enkelt kommer höras alltför väl in till grannarna. Ett alternativ som ändå gör det möjligt att spela akustiskt men även att stänga av det akustiska ljudet och spela upp ditt pianospel digitalt i hörlurar är det som kallas “silent piano”. Just hörlursuttag är något som många efterfrågar, och silent pianos är för närvarande de enda pianon som har det men som också kan spelas akustiskt. Silent piano och digitalpiano ger även möjlighet att tillföra rytmer och effekter till ditt pianospel, eller att koppla din dator eller iPad till pianot.

    Yamaha-piano-900x600

    Ett stort antal samplingsnivåer ger bättre spelkänsla och ljudkaraktär

    Utseendemässigt kan digitala och akustiska pianon vara mycket lika, men mekaniskt skiljer de sig en hel del från varandra. Till skillnad från hur det ser ut i ett akustiskt piano så är det digitala pianots tangenter inte kopplade till någon trämekanik. I stället har motsvarande funktion komprimerats till en slags sensor under själva tangenten, och ljudet kommer från pianots digitala minne – en slags hårddisk med ett stort antal samplade ljud.

    I ett bra digitalpiano ger varje tangent inte bara ifrån sig ett enskilt ljud i varierande volym, utan ljuden består även av flera skikt, så kallade samplingsnivåer. Dessa varierar i styrka, vilket ger olika klangfärg och uttryck utifrån ditt anslag och gör pianospelet mer mångfacetterat och levande. Tangenterna är mycket anslagskänsliga, och har många samplingsnivåer (ibland hela sex-sju stycken) för att du som pianist ska kunna kontrollera och styra uttrycket bättre. För nybörjare kan det funka med ett enklare piano, men vill man utvecklas kommer man förr eller senare behöva byta upp sig till ett som är bättre, med fler samplingsnivåer.

    Akustisk klang går att efterlikna digitalt, men inte överträffa

    Ett akustiskt piano är som en stor akustisk högtalare, vilket är lätt att glömma bort. Trämekaniken som slår an strängarna, och pianots kropp som resonanslåda, ger varje tillslag en unik klang. Den går att imitera, och digitalpianon med riktig flygel- och pianomekanik gör det riktigt bra. Ändå kommer en van pianist mycket snabbt kunna avgöra om klangen han eller hon hör kommer från ett akustiskt eller ett digitalt piano. Detta eftersom känslan och kraften i ett akustiskt piano trots allt inte fullt ut kan återskapas av ett digitalt piano och dess högtalare. Personligen tycker jag att Yamaha är de som lyckats klart bäst med att skapa digitala pianon där ljudet låter så akustiskt som möjligt utan att faktiskt vara det, men så har detta japanska bolag också varit helt dominerande inom såväl akustiska som digitala pianon och flyglar ända sedan genombrottet på 1960-talet.

    Provspela ett fysiskt piano om du har möjlighet

    Mekaniken, ljudkällan, högtalarna, funktionerna (i ett digitalt piano) och estetiken; enligt mig är dessa de klart väsentligaste beståndsdelarna att fokusera på när man väljer ett piano. Hur känns mekaniken när du spelar? Hur låter klangen? Och om man spelar på ett digitalt piano: Hur väl återger det ljudet? Låter det snudd på akustiskt, eller alltför tamt och stelt?

    För att avgöra ett pianos kvaliteter är det viktigt att lyssna på det som det faktiskt låter. Olika pianoljudtest på internet som man kan lyssna på via högtalare eller hörlurar kan vara missvisande och svåra att dra slutsatser från. För att få rätt känsla bör man därför provspela pianot i en fysisk miljö. Skillnaden kan vara förvånansvärt stor. Många av mina kunder är mycket kunniga och pålästa, men ett ljudtest, foruminlägg eller expertutlåtande bör aldrig ersätta ditt eget provspelande. Så om du har möjlighet, testa pianot i butik.

    Några ord om prisnivåerna på olika pianon, och vad du får för pengarna

    Om man kan tala om några tydliga trender eller tendenser vad gäller priserna på pianon, såväl digitala som akustiska, så är det att de är ganska stabila över tid samtidigt som du som kund får allt mer för pengarna – trevligare spelkänsla, bättre mekanik och högre ljudkvalitet. Mekaniken och möbeln går inte göra hur billiga som helst, och prisnivåerna är i de flesta fall redan rätt så pressade. Därtill sker en kontinuerlig utveckling, åtminstone hos Yamaha, där mekanik som testas i pianon för exempelvis 35 000-40 000 kronor efter några år ofta blir standard i pianon för 20 000-25 000 kronor. Tekniken i de digitala pianona utvecklas och slipas också för att göra dem mer levande och snarlika de akustiska. Ett akustiskt piano kostar oftast mer än ett digitalt, från 35 000 kronor och uppåt, jämfört med cirka 4000 kronor och uppåt för ett digitalt piano. Ett silent piano kostar vanligtvis cirka 50 000 kronor.

    Att köpa ett billigt piano från någon köp-och-sälj-sajt på nätet är inte att rekommendera. Inte för att alla dessa begagnade pianon per definition är dåliga, men risken finns att pianot du köper är i så dåligt skick att det inte kommer kunna spelas ordentligt förrän efter en lång renovering, som i sin tur kan kosta mer än ett helt nytt.

    Yamaha-silent-piano-900x600

    Köp ett piano du kan utvecklas med

    Den som köper ett piano till en nybörjare kan tycka att det till en början räcker med något väldigt enkelt. Man ska dock vara medveten om att ifall personen ska fortsätta med sitt pianospelande så kommer denne troligen ganska snart behöva byta upp sig till ett piano att utvecklas med, med fler ljudnyanser, bättre anslagskänsla och mekanik av högre kvalitet.

    Mekaniken, högtalarna och funktionerna blir tveklöst bättre och bättre bara man rör sig uppåt något i prisnivå från de allra billigaste varianterna. Ett digitalpiano för cirka 20 000 kronor och uppåt har till exempel ofta trätangenter, vilket kan ge en annan spelkänsla än tangenter av plast. Ett annat exempel är en bluetoothfunktion som spelar upp musik, som i praktiken kan göra ditt piano till en riktigt bra stereo.

    För egen del – särskilt om jag hade bott i eller tänkt flytta till en lägenhet – så är det ändå Yamahas silent pianos som tilltalar mig mest. Att ha tillgång till det akustiska pianots mekanik och kunna spela akustiskt när det inte riskerar störa någon, samtidigt som man kan öva med hörlurar och spela digitalt, är en rätt svårslagen kombination. Det innebär förstås en viss ekonomisk investering, men för den som älskar musik, vill spela mycket piano och önskar sig ett instrument som gör att man kan utvecklas i sitt spelande så skulle jag säga att ett silent piano är en mycket bra lösning.

    I filmklippet här ovanför berättar jag mer om digitalpianon, och demonstrerar några av deras många funktioner på ett Yamaha CLP685PE.

    Lars Andreasson


    Har du några frågor inför ditt piano- eller flygelköp?
    Kontakta Lars på lars@andreassonmusik.se eller 031-711 47 11.

    Om du vill provspela och titta närmare på vårt utbud, kom in till oss på Odinsgatan 9 i Göteborg. Välkommen!

    Skriv en kommentar