Öppettider:
 
Måndag-Fredag 11-18
  Lördag 10-14
  Söndag Stängt
 
|  Telefon: 031-711 47 11 / 0522-129 00
Close
(0) artiklar
Din varukorg är tom.
Produkter
    Filters
    Inställningar
    Sök

    Att hitta rätt trumset – akustiskt, digitalt eller mittemellan?

    Att hitta rätt trumset – akustiskt, digitalt eller mittemellan?

    Utbudet av bra trumset har aldrig varit större än idag, men innan du skaffar ett finns det vissa saker du bör känna till, inte minst vad gäller skillnaderna mellan akustiskt och digitalt. Var du ska spela, om du enkelt vill kunna spela in din musik, eller om du redan från början är ute efter ett särskilt sound, påverkar också vilken lösning som blir bäst i just ditt fall.

    Olika trumset ger olika spelkänsla

    Den största skillnaden mellan akustiska och digitala trummor ligger i just spelkänslan. Att spela på ett akustiskt set ger en omedelbar återkoppling både vad gäller känsla och ljud i och med att trummorna och cymbalerna svarar direkt på ditt spel. Ett digitalt trumset är jämförelsevis mer anpassningsbart, framför allt genom att volymen kan justeras utan att ge samma direkta gensvar. Den som vant sig vid att spela hårt på digitala trummor på låg volym och sedan sätter sig vid ett akustiskt set kan lätt bli överväldigad av kraften i trummorna och cymbalerna. Att spela på akustiska trummor låter helt enkelt mer, och känns i kroppen på ett mycket mer påtagligt sätt jämfört med digitala. Ett akustiskt trumset är dessutom ofrånkomligen större och tyngre än ett digitalt, och oavsett om det är något man gillar eller inte så är det en rejäl skillnad mot de mindre, mer kompakta digitalseten med sina mindre pads (ytorna du spelar på).

    Själva ljudkvaliteten då? Vad gäller digitala trumset så varierar den med mjuk- och hårdvaran, och något förenklat uttryckt så gäller principen att man får vad man betalar för. Med det sagt så har kvaliteten på digitala trummor överlag gått upp mycket under hela 2000-talet. Kvaliteten på högtalarsystem (PA) spelar också en stor roll för hur ljudet låter, i och med att de är nödvändiga om du vill kunna spela för en publik. Även valet av hörlurar spelar roll. Ser man till akustiska trummor så är olika slags trumskinn och sättet de är stämda på två faktorer man kan experimentera med för att påverka ljudet, men uppsök helst en musikaffär och prata med en sakkunnig innan du ger dig i kast med det. På Andreasson Musik jobbar vi med trumskinnsfabrikaten Remo och Evans.

    Digitala trumset – lätthanterade och enkla att spela in från

    Digitala trummor är ofta lätta att både flytta och förvara, och är en klockren lösning för den som vill spela in sina trummor, överföra inspelningen till datorn och jobba med den där. Gemensamt för både akustiska och digitala trummor är att priserna sjunkit kontinuerligt under senare decennier, samtidigt som kvaliteten har gått upp. Även om prisskalan på den digitala sidan når ända upp till 80 000 kronor så går det att hitta bra trumset för mellan 5000 och 10 000 kronor. Priset bestäms dels av vilka pads du väljer, dels ljudmodulens prestanda. De enklaste digitalseten har färre ljud och funktioner, vilket gör att man ganska snabbt riskerar "växa ur dem". Man bör som regel köpa A-brands, d.v.s. kända märken av hög kvalitet, som till exempel Yamaha och Roland. De har gott om tillbehör och reservdelar, även till äldre modeller, och erbjuder oftast bättre support än mindre kända varumärken.

    Om man köper ett Yamaha-kit kan man använda deras gratisappar, med övningsinstruktioner, ljudeffekter och andra funktioner. Dessa appar är än så länge dock endast kompatibla med Apples operativsystem iOS. Roland har å sin sida tagit fram DT-1 V-Drums Tutor, ett program där man kan öva och även tävla mot andra. Vill man ta lärarledda lektioner kan man förslagsvis gå i vår musikskola.

    Digitalt-trumset-Roland

    Akustiska trumset – variation att laborera och växa med

    Ett akustiskt trumset av god kvalitet kostar från 5000 kronor och uppåt. Här blir de fysiska attributen och tillbehören viktiga. För akustiska trummor spelar inte minst trästommen stor roll. Tjockleken, antalet trälager, själva träslaget (ofta björk eller lönn) och dess hårdhet ger allihop olika karaktär till instrumentet, och påverkar hur trummorna låter.

    Så till något av det allra mest väsentliga – cymbalerna och trumstockarna. Det är viktigt att ens cymbaler kvalitetsmässigt matchar resten av trumsetet, och då behöver man oftast testa sig fram. På Andreasson Musik har vi för närvarande cirka 130 olika varianter av cymbaler, däribland märken som Zildjian, Sabian, MeinlIstanbul och Paiste. Trumset av högre kvalitet säljs ofta utan cymbaler och stativ (s.k. shell packs) men hos oss hittar du många olika set, även kompletta. Med cymbalspel sitter mycket i handlaget och fingrarna. En och samma cymbal ger ifrån sig olika ljud beroende på var och hur man träffar den. Här kommer vi in på trumstockarna. I vårt breda utbud har vi allt från de tre standardstorlekarna 7A, 5A och 5B (tunnast till tjockast) till signaturstockar och marchingstockar, m.fl. Det är en bra idé att i början av sitt trumspelande köpa åtminstone ett par oanvända förstasorteringstrumstockar. Vid tillverkning kontrolleras att stockarna är helt raka, och väger lika många gram. Trummornas och cymbalernas ljud påverkas av trumstockens tjocklek, och även av druvans (d.v.s. själva toppens) utformning och material. Vi säljer trumstockar från bland andra Vic Firth, WincentPro Mark och Vater.

    Cymbaler

    Hybrid drums – en kreativ medelväg

    Vissa köper ett digitalt startkit till hemmet, och väntar med akustiska trummor tills dess att man hittar en replokal. Var man tänkt sig spela – villan, lägenheten eller replokalen – bör också påverka ens val, men det ska sägas att inget trumset är helt tyst när man spelar på det.

    Hybridtrummor, s.k. hybrid drums, är en populär lösning som innebär att ljud kan kombineras mellan digitala och akustiska trumset. Från det digitala kan man plocka en ljudmodul med ett ljud man tycker om – kanske en koklocka eller en skön virvel med 80-talssound – och placera padden intill ens akustiska trumset. Modulen behövs eftersom det är där själva ljudet sitter, och för att det ska höras behöver man ansluta den till ett högtalarsystem. Det går även att köpa multipads – oftast ett slags bord eller bräde med pads i form av rutor. Ytterligare en variant av hybridkit innebär att s.k. triggermikrofoner sätts på ett akustiskt trumset och skickar signaler till ljudmodulen.

    Oavsett vad för slags set du väljer så är en riktigt bekväm pall och en ljuddämpande trummatta exempel på tillbehör du lär behöva. Samt ett par bra hörlurar, om du ska spela på digitala trummor.

    Akustiskt-trumset-Gretsch-plus-cymbaler

    Några rekommendationer för dig som planerar att köpa ett trumset

    Vi på Andreasson Musik har troligen Göteborgs största utbud av digitala trumset. Bland de digitala startkiten är Yamahas DTX400-serie populär. Den finns i tre olika modeller – 402432 och 452 – med lite olika hårdvara. Ljudmodulerna är likadana på alla tre, men bastrumpedalerna skiljer sig något åt, och den dyraste modellen (Yamaha 452) har även en finare virveltrumma än de andra. Vi säljer även mycket av Rolands modeller, bland annat instegssettet TD-1 och deras senaste trumset, TD-17, som innebär en kvalitetsmässig standardhöjning från en redan hög nivå. För den som vill satsa lite extra har vi även ännu finare modeller, som TD-25 och TD-50.

    Vårt utbud av akustiska trumset är minst lika stort som vårt digitala. Vi jobbar med Gretsch, Pearl, Tama, Yamaha, och flera andra stora märken. Kvaliteten på dessa är mycket hög och jämn, med mycket liten prisskillnad mellan de olika tillverkarna.

    Jag hoppas den här artikeln varit till nytta för dig som funderar på att börja spela, eller funderar på att köpa ett nytt trumset. Om du är intresserad av att handla något av oss, besök oss gärna i butiken och prata med mig eller någon av mina kollegor. Vi föredrar att ha en dialog med dig som kund för att på så vis kunna ge så bra förslag som möjligt utifrån vad just du är intresserad av. Vi har mycket uppställt i butiken, så du kan enkelt testa dig fram till det som du tycker känns och låter bäst. Besök gärna även vår webbshop, och håll även utkik efter fler inlägg här på musikbloggen!

    Fredrik Hultman


    Om du har några frågor kring trummor eller slagverk, kontakta Fredrik på fredrik@andreassonmusik.se eller 031-711 47 11.

    Kom in till oss i butiken, så hjälper vi dig hitta rätt utrustning till ditt musikskapande. Du hittar oss på Odinsgatan 9 i centrala Göteborg. Välkommen!

    Produkter som nämns i artikeln:

    Delar av vårt utbud av trummor (vi har mer i butik och kan ta hem det mesta):

    Skriv en kommentar