Öppettider:
 
Måndag-Fredag 11-18
Lördag 21/12 10-15
Söndag 22/12 12-15
 
|  Telefon: 031-711 47 11 / 0522-129 00
Close
(0) artiklar
Din varukorg är tom.
Produkter
    Filters
    Inställningar
    Sök

    Utrustningen som höjer hemmastudion

    Utrustningen som höjer hemmastudion

    För den som vill spela in och mixa sin musik i hemmet finns idag ett massivt utbud av bra produkter och lösningar att tillgå. Här har jag samlat några tips kring vad jag tycker man bör tänka på – och prioritera – inför att man köper utrustning till sin datorbaserade hemmastudio.

    Vad sitter du på för studioutrustning idag?

    När jag pratar hemmastudioutrustning med mina kunder brukar jag först och främst fråga dem om vad de redan har, för att få reda på var det kan finnas utrymme för förbättringar. Kanske har de ett ljudkort som inte är köpt i en musikaffär, och som är gjort för spel och surroundsystem men inte musikskapande (där det viktigaste är så snabb kommunikation som möjligt mellan värdprogrammet – till exempel Cubase – och ljudkortet). Kanske är det bättre mikrofoner de bör satsa på? Har man undermåliga mickar kommer ens inspelning inte låta bra ens om man så har världens bästa ljudkort. Långtifrån alla kunder vet exakt vad de själva har för utrustning, och kunskaperna om – och intresset för – det rent tekniska varierar också kraftigt. Jag försöker, utifrån den sakkunskap jag har, vägleda kunden så att hen kan fatta ett eget beslut.

    Du kan mixa din musik i både PC och Mac

    En vanligt förekommande fråga är den om vilken dator som är bäst för hemmastudiobruk – Mac eller PC. Många förutsätter att Mac är bättre, och ibland är det också så. Men att per definition döma ut PC tycker jag är fel, i och med att det i hög grad sitter samma moderkort och processorer i bägge. Sedan går det inte att jämföra en PC för 5000 kronor med en Mac för, säg, 35 000 kronor, men det ena fabrikatet är inte automatiskt underlägset det andra. Såvida inte datorn är riktigt gammal, och till exempel saknar USB-portar, så lär den fungera bra i hemmastudion.

    Hemmastudioutrustning-studio-instrument

    Rätt ljudkort är A och O i hemmastudion

    Många frågar även om det som kan sägas vara hjärtat i hemmastudiomiljön – ljudkortet. Antalet ingångar på ljudkortet är viktigt, och om det bara är du själv som ska spela in så räcker det oftast med två utgångar. Är du trumslagare och vill spela in ett antal trummor, eller om ni är en duo eller ett helt band, så är ett ljudkort med fyra eller åtta kanaler (eller ännu fler) att föredra.

    Nästan alla ljudkort är idag externa "audio interfaces", och ansluts till datorn via USB eller Thunderbolt. De har i de flesta fall inbyggda mikrofonförstärkare (preamps), och därmed kan mikrofoner anslutas direkt i ljudkortet så att du kan spela in i datorprogrammet och mixa din musik där. I och med de här möjligheterna har det fysiska mixerbordet i rätt hög grad spelat ut sin roll i just hemmastudion. Vill du ändå ha ett klassiskt, analogt mixerbord för att du tycker det har en särskild karaktär, eller för att du föredrar att rent fysiskt flytta på reglagen snarare än justera dem på en skärm, så kan du förstås skaffa ett sådant, annars räcker det gott och väl med bra mjukvara. Steinbergs ljudkort är mycket populära och prisvärda. Universal Audios Apollo-serie är ett annat, lite mer påkostat alternativ.

    Tips för dig som vill förbättra akustiken

    Det fysiska rummet har stor inverkan när du spelar in med mikrofoner, och är alltså något som i sin tur påverkar ljudet och det du spelar in i din hemmastudio. Vi på Andreasson Musik gör inte hembesök, och vi är inte utbildade rumsakustiker, men hjälper dig gärna med tips och råd utifrån de kunskaper vi har. Dels har vi branschkontakter vi kan rekommendera, dels sitter vi på ett och annat hemmastudiomässigt husmorstips som förhoppningsvis kan vara till nytta. Bokhyllor kan till exempel fungera som basfällor, och tjocka gardiner och mattor kan till viss del ta bort oönskade rumsreflektioner. För den som vill filtrera bort rumsreflektioner ytterligare utan att bygga ett helt sångbås kan ett reflektionsfilter göra stor skillnad. SE Electronics RF-XLD Systems RF1 och Aston Halo är utmärkta alla tre, men passar lite olika bra beroende på sammanhanget.

    Universal-Audio-Apollo

    Börja med bra hörlurar, komplettera med studiomonitorer

    Studiomonitorer är inte något man behöver prioritera i första skedet. De är väldigt bra att ha, men i en hemmastudio skulle jag säga att ett par riktigt bra hörlurar är att föredra när man vill lyssna på och mixa sin musik. I ett senare skede rekommenderar jag starkt att man köper ett par monitorer, eftersom det gör stor skillnad att lyssna på musik spelad ur en högtalare i ett rum jämfört det mer intensiva lyssnande som det per definition blir när något spelas upp i ett par hörlurar. HS-7 är en mycket prisvärd monitor från Yamaha.

    ”Mixing in the box” versus outboard/analogt

    Mixing in the box, d.v.s. att man mixar sin musik i mjukvaran på datorn, är mycket praktiskt och ekonomiskt, inte minst genom att inställningar och projekt sparas i datorn (via s.k. total recall) så att du kan växla mellan projekt i ditt ljudbearbetningsprogram. Att göra motsvarande med till exempel ett analogt mixerbord och/eller analog hårdvara innebär att man behöver skriva upp inställningarna och eventuellt ta bilder av hur reglagen sitter. Hårdvara slits dessutom på ett helt annat sätt än mjukvara, och kräver förr eller senare underhåll. För egen del använder jag dock bägge två.

    Joel-visar-hemmastudioutrustning-ljudkort

    Plugins kan hjälpa dig återskapa ett äldre sound

    För den som vill ge sin musik ett femtio-, sextio- eller sjuttiotalssound är de analoga originalgrejerna från den tiden oslagbara, men så kostar de också därefter. Samtidigt har tekniken utvecklats något enormt bara det senaste decenniet, och Universal Audios plugins är särskilt bra på att simulera soundet och tekniken från tidigare musikepoker. Det låter idag riktigt bra, och även om en imitation inte kan bli bättre än originalet så kan man ändå komma mycket långt med bra studioplugins, som dessutom kostar en bråkdel jämfört med originalutrustningen.

    Många kombinerar digitala lösningar med analoga instrument

    Intresset för hårdvara, inte minst i form av synthar, ökar, förmodligen för att många kunder vill komplettera de virtuella instrumenten och digitala lösningarna med något analogt instrument, till exempel då en mindre MinilogueMonologue eller Volca-serien från Korg. Låg- och mellanprissegmentet bland syntharna expanderar också ständigt.

    Om du funderar på att skapa din egen hemmastudio, hör gärna av dig med frågor eller kom in och prata med oss i butiken. Titta närmare på vårt utbud i webbshopen, och läs gärna mer om ljudkort och mikrofoner här på bloggen.

    Joel Lundberg


    Om du har några frågor kring mikrofoner, mixerbord eller annan studioutrustning, kontakta Joel på joel@andreassonmusik.se eller 031-711 47 11.

    Kom in till oss i butiken, så hjälper vi dig hitta rätt utrustning till ditt musikskapande. Du hittar oss på Odinsgatan 9 i centrala Göteborg. Välkommen!

    Produkter relaterade till artikeln:

     

    Kommentarer
    2019-03-03 12:07
    Wow! Tack. Det här ska jag ta med mig.
    2021-04-12 01:06
    Enormt hjälptsamt!
    Skriv en kommentar