Välj rätt ljudkort till hemmastudion
Solosynthare, dragspelsduo eller ett helt gitarrgäng? Oavsett vilken musik du och dina eventuella medmusiker vill spela in i hemmastudion så finns det ett och annat du behöver veta vad gäller valet av ljudkort. Här kan du läsa mer om vad som skiljer olika ljudkort åt, och vad som lämpar sig bäst för din hemmastudio.
Vad är ett ljudkort?
Ett ljudkort omvandlar analoga signaler till ettor och nollor. Detta för att datorn, surfplattan eller mobilen ska förstå och kunna spela upp ljud. Det som främst skiljer olika ljudkort åt, utöver deras tillverkare och designdetaljer, är främst antalet in- och utgångar, kortets funktioner, samt dess ljudkvalitet. Datorer, surfplattor och mobiltelefoner innehåller redan ljudkort, men saknar ofta anslutningar utöver hörlursuttag. Om något ska spelas in med hög kvalitet till någon av dessa apparater behövs därför ett externt ljudkort, vilket också ger fler anslutningsmöjligheter jämfört med datorns hårdvara.
Ingångarna, ljudkvaliteten och processorn bestämmer priset
Priset på ett ljudkort avgörs i första hand av dess ljudkvalitet och antal ingångar. Tvåkanaliga ljudkort, d.v.s. de med två ingångar, kostar i regel 1500-2000 kronor och skiljer sig inte mycket åt sinsemellan. De är bra instegskort för den som vill börja spela in hemma (med max två ljudkällor åt gången), har hög ljudkvalitet och är mycket prisvärda. De flesta ljudkort vi säljer är just tvåkanaliga. Det finns även ljudkort med bara en kanal, men de är dels bara marginellt billigare än de tvåkanaliga, dels klart mer begränsade i och med deras enda ljudingång.
Ljudkort med inbyggda processorer, så kallade DSP, är på väg tillbaka, efter att ha gått ner i efterfrågan till följd av allt bättre persondatorer. Mot nittiotalets slut blev de tidigare dyra ljudkorten så pass prisvärda att hemmastudioägare började köpa dem. Dåtidens betydligt svagare datorer tjänade ofta på att avlastas av ett DSP-ljudkort, med inbyggda instrumentljud och effekter. När datorerna blev snabbare och mer kraftfulla svalnade intresset för processorutrustade ljudkort, men idag är de återigen populära. Att ljudkortet har en egen processor, med särskilt god förmåga att behandla inte minst effekter, är en stor fördel. Ljudkortets processor gör att man kan välja att lyssna på effekterna vid inspelning utan att faktiskt spela in dem, men även använda dem vid mixning.
När man spelar in ljud från den analoga världen och överför dem till den digitala för att kunna lyssna på sin egen sång och/eller musik under inspelningen sker en oundviklig fördröjning (latency), om än på bara ett fåtal millisekunder. Generellt kan sägas att ju högre kvaliteten är på ljudkortet (och mer specifikt dess drivrutiner), desto mindre blir ljudfördröjningen.
Ljudkort med processorer har funnits i olika proffssystem i över tjugo års tid, men har i och med stigande efterfrågan hos bredare kundgrupper gått ner i pris och blivit tillgängliga för andra än enbart stora studior. Enda nackdelen är att ljudkort med processorer och högre kapacitet kostar mer än tvåkanaliga instegskort, men priserna har kontinuerligt varit på väg ner de senaste decennierna. Genomsnittspriset på ett ljudkort med processor ligger idag på runt 5000 kronor.
Hur många kanaler behövs för ditt musikskapande?
De flesta som köper ljudkort av oss är musiker som vill kunna spela in sin musik hemma. Då är tvåkanaliga ljudkort att rekommendera, i och med att man oftast inte spelar in mer än två saker samtidigt; sång och gitarr, till exempel. Vill man spela in i stereo behövs dock två kanaler. Två-, fyra- och åttakanaliga ljudkort är de klart vanligaste varianterna som säljs för hemmastudiobruk. Om ni är många som vill spela in, eller om man vill spela in många instrument (som akustiska trummor eller många synthar) kommer man ofta rätt långt på åtta kanaler. Nästa steg – sexton kanaler – är ovanligt i hemmastudiosammanhang.
Thunderbolt eller USB(C)?
Även datorn du ska använda för din musikproduktion kan påverka valet av ljudkort. Detta baserat på ljudkortens kompatibilitet med Mac- respektive PC-datorer. Anslutning via Thunderbolt är betydligt vanligare hos Apples produkter, och ljudkort med Thunderbolt-portar kostar oftast något mer än ljudkort med USB- och USBC-portar. Thunderbolt var tidigare överlägset USB vad gäller överföringshastighet, och är fortsatt snabbast, men USBC – den snabbare varianten av USB – har i hög grad hunnit ikapp. Thunderbolt är även bakåtkompatibelt, vilket gör att äldre FireWire-ljudkort fortfarande kan kopplas via Thunderbolt. Ju mer data som ska skickas, från exempelvis ett ljudkort med många ingångar, desto mer fördelaktigt är det med ett ljudkort med verkligt snabb ljudöverföring. Förenklat uttryckt så sköter USB överföringen i serier, det vill säga en etta och nolla åt gången, medan Thunderbolt arbetar bredare och kan göra och överföra flera saker samtidigt. Ingenting tyder dock på att PC-datorerna kommer börja använda sig av Thunderbolt inom en snar framtid, medan USBC blir allt vanligare och ger allt snabbare och stabilare ljudöverföringar jämfört med tidigare USB-varianter. Om du planerar att spela in till en PC kan alltså ett ljudkort med USBC-anslutning vara att föredra, förutsatt att din dator har stöd för det. Fråga oss i butiken så hjälper vi dig.
Steinberg – en smidig storsäljare
Ljudkortstillverkaren Steinbergs UR-serie innehåller en rad bra USB-anslutningsbara ljudkort som alla fungerar med såväl PC-datorer som Apple-produkter, inklusive iPhone och iPad. Den modell vi säljer mest av heter UR22 mk2 och har två ingångar, vilket alltså tillåter stereoinspelning, dubbla mickar, dubbla gitarrer eller mick plus ett instrument. De två utgångarna kan kopplas till högtalare och/eller hörlurar, och ljudkortet har ett inbyggt MIDI-interface (till bland andra synth, keyboard eller elpiano). Steinberg tillverkar även Cubase, det mest populära musikinspelningsprogrammet (DAW) i Europa, som medföljer när man köper ett Steinberg-ljudkort. Nu i maj släpper Steinberg sitt nya ljudkort, UR-RT2; ett mycket prisvärt, tvåkanaligt kort med två Neve-ljudomvandlare. AMS Neve är sedan lång tid tillbaka en av världens mest ansedda tillverkare av inspelningsutrustning och mixerbord.
I framtiden kan vi vänta oss allt snabbare ljudkort, och att priserna på kort med processorkraft fortsätter sjunka så som de gjort ända sedan nittiotalet. Jag hoppas detta blogginlägg har varit till hjälp för dig som funderar på att köpa ett ljudkort, till dig själv eller någon annan. Anmäl dig gärna till vårt nyhetsbrev för att ta del av nyheter och specialerbjudanden, besök vår webbshop, följ oss i sociala medier, och håll utkik efter fler inlägg här på bloggen!
Jag hjälper dig gärna hitta rätt ljudkort och med annan utrustning till din hemmastudio!
Kontakta mig på jan@andreassonmusik.se eller ring mig på 031-711 47 11.
Ljudkorten i artikeln: