Öppettider:
 
Måndag-Fredag 11-18
Lördag 10-14
Söndag Stängt
 
|  Telefon: 031-711 47 11 / 0522-129 00
Close
(0) artiklar
Din varukorg är tom.
Produkter
    Filters
    Inställningar
    Sök

    Köpguide: Så väljer du rätt Midikeyboard

    Köpguide: Så väljer du rätt Midikeyboard

    Marknaden för MIDI-keyboards har exploderat de senaste åren, och idag finns det en uppsjö olika modeller i alla möjliga prisklasser att välja på. Men hur ska man tänka när man väljer? Vi försöker bena ut ett par av begreppen.

    MIDI-, USB- eller kontroller-keyboard - är det någon skillnad? Egentligen inte, alla har det gemensamt att de skickar ut MIDI-meddelanden för att styra en annan enhet, oftast en dator med mjukvaruinstrument. De flesta modeller, ja nästan alla, ansluts idag via USB och får både ström och skickar sina MIDI-signaler på det sättet. Så vad är det som skiljer de olika modellerna, och vad är det som motiverar att vissa modeller bara kostar ett par hundra kronor medan vissa betingar femsiffriga belopp?

    Hur många tangenter ska man ha, och av vilken typ och storlek?

    Den populäraste storleken på MIDI-keyboards är 49 tangenter (fyra oktavers omfång), men det finns modeller med allt från 25 tangenter till 88 tangenter. Ett keyboard med 25 tangenter är naturligtvis mindre och mer portabelt, och passar till och med om man planerar att resa ofta, men det är inget man spelar tvåhändigt på utan snarare använder för att mata in slinga för slinga i sitt inspelningsprogram.

    M-Audio Keystation finns både 49, 61 och 88 tangenter. Bild: m-audio.com.

    49 tangenter, som är den storlek det säljs flest keyboards av, är så populärt för att det går att spela med två händer utan att för den sakens skull bli alltför skrymmande på ett skrivbord i hemmastudion. Dock är det så att de som är vana vid keyboard- och syntspel nog föredrar 61 tangenter (fem oktavers omfång) som är vanligare på den typen av instrument. För pianisten finns även MIDI-keyboards med 88 tangenter, vilket är samma omfång som ett fullstort akustiskt piano eller en flygel har.

    Förutom antal tangenter måste man ta ställning till vilken typ och storlek på tangenter man vill ha. Är man ute efter något väldigt portabelt, eller om man kanske har väldigt ont om plats i sin studiohörna, är ett keyboard med minitangenter att föredra. Dessa modeller har oftast 25 tangenter med traditionell syntkänsla, men det finns även modeller med fler tangenter.

    Är du van vid att spela piano kommer du kanske att tycka att de flesta MIDI-keyboards känns lite väl enkla att spela på, och i så fall finns det givetvis alternativ med vägda pianotangenter. I dessa fall är det dessutom mer regel än undantag att de även har 88 tangenter, alltså samma omfång som ett akustiskt piano eller en flygel.

    Till sist kan nämnas att många modeller har vad man idag kallar halvvägda tangenter, vilket precis som man kan tro är ett mellanting mellan vanliga keyboard- eller synttangenter och fullvägda pianotangenter. Dessa ser ut som pianotangenter men är betydligt lättare i anslaget, och huruvida man väljer dessa före vanliga synttangenter är i mångt och mycket en smaksak.

    Andra funktioner än bara tangenter

    Du har säkert sett att det finns MIDI-keyboard som har väldigt många fler funktioner än bara tangenter. Behöver man allt detta? Och i så fall till vad?

    I princip alla modeller idag, om man bortser från de allra minsta modellerna med minitangenter, har kontrollers för pitchbend, modulation och oktavering. Pitchbend förändrar tonhöjden på det man spelar (på samma sätt som när man böjer en sträng på en elgitarr), medan modulation kan göra lite olika saker beroende på vad det ljudkälla man använder är inställd på. Vanligast är kanske att man får vibrato på det man spelar, men man kan även göra saker som att att svepa med ett filter eller lägga till eko eller andra effekter. Oktavering är precis som det låter ett sätt att enkelt byta oktav på sitt keyboard, något som ofta kan vara praktiskt - och ibland helt nödvändigt - om man inte har 88 tangenter. Man kanske har ett keyboard med 49 tangenter och vill spela längre ner i basen, eller man kanske vill nå högre upp i diskanten.

    Pads, rattar, reglar och andra spännande kontrollers

    Oxygen Pro från M-Audio har anslagskänsliga trumpads och många andra kontrollmöjligheter. Bild: m-audio.com.

    Tittar man på de lite mer avancerade modellerna ser man allt som oftast anslagskänsliga trumpads. De kan vara olika både till antal och storlek, men gemensamt för dem är att de är till för att underlätta vid exempelvis trumprogrammering eller trumspel. De gör i grund och botten precis samma sak som vanliga tangenter, men man får en annan känsla som helt enkelt många tycker passar bättre för detta ändamål. Som om inte det vore nog går passen oftast att programmera till att göra andra saker, som att byta till ett annat ljud eller sätta på eller stänga av en effekt, men det kanske är överkurs för de flesta.

    Reglar och rattar är också vanligt förekommande, och även om de flesta keyboards har färdiga mappningar för dessa till olika inspelningsprogram, är även dessa kontrollers helt programmerbara. Du kan alltså själv välja exakt vad de ska göra. Du kanske har en favoritsynt i din dator med en mängd parametrar, och då kan du knyta dessa parametrar till rattar/reglar/knappar på din keyboard istället för att behöva ändra dess värden med tangentbord och mus. Eller så kanske du använder mixerfunktionerna i ditt inspelningsprogram och vill kunna styra dem på ett smidigare sätt än via en trackpad.

    Det finns även ett antal MIDI-keyboards som är speciellt anpassade för ett specifikt inspelningsprogram. Bland dessa kan nämnas serierna LaunchKey och FLkey från Novation, som är djupt integrerade med programvarorna Ableton Live respektive FL Studio. Så arbetar du i någon av dessa inspelningsmiljöer kan det vara värt att kolla in dem.

    Sammanfattning

    Så, vilken MIDI-keyboard ska man välja? Och vilken är egentligen den bästa? Svaret är att det är helt och hållet en smaksak, och att modellen som jag tycker är bäst kanske inte passar dig och ditt arbetssätt alls.

    Mina grundtips är ändå att tänka igenom dina behov. Är du ute efter något väldigt enkelt för att bara mata in noter i datorn? Vill du kunna vara väldigt mobil och ta hela din rigg med dig vart du än går? Eller vill du ha ett verktyg som kan hjälpa dig och göra ditt studioarbete både roligare och mer effektivt? Vad du än väljer hoppas jag att du hittar något som passar dig bra, och har du vägarna förbi vår butik i Göteborg får du gärna komma in och testa olika modeller och ställa frågor till mig och mina kollegor.

    Jan


    Kontakta mig på jan@andreassonmusik.se eller kom in till vår butik i Göteborg om du har några frågor om MIDI-keyboards, ljudkort eller annan studioutrustning.

    Jan, Andreasson Musik

     

    Exempel på några av våra mest poulära MIDI-keyboards

    Alla våra MIDI-keybords hittar du här.

    Skriv en kommentar