Vet du om det låter så bra som möjligt när du spelar in eller spelar live? Vad använder du för mikrofon? Hur placerar du den? Behöver du flera olika mikrofoner till olika instrument? Vilken skillnad gör det?
Inte bara nybörjare kan fundera över dessa frågor, men det kan vara svårt att få ett tydligt svar eftersom du sällan får möjlighet att fråga verkliga experter. För att inte tala om hur svårt det är att jämföra en mängd mikrofoner vid ett och samma tillfälle.
Vad sägs om att träffa i stor sett alla som säljer mikrofoner i Sverige och få möjlighet att testa snudd på alla mikrofonmodeller? Om du inte går hem med ny mikrofon så kommer du med största sannolikhet ta med dig en mängd ny kunskap på området.
Förra året lanserade vi på Andreasson Musik Mikrofonens Dag. Vi fick positiv respons från alla besökare och tillsammans med alla distributörer vill vi nu upprepa succén. Vår gemensamma förhoppning är att denna dag kan bli en återkommande tradition. Redan förra året hade vi en imponerande mängd utställare och fabrikat, detta år utökar vi och välkomnar ännu fler. Så många mikrofoner på en och samma plats och där alla mikrofoner kommer att vara inkopplade så ni kan testa dem är minst sagt unikt.
Mikrofonfabrikat som specialvisas: AKG, Apogee, Röde, Neumann, Sennheiser, Warm Audio, Universal Audio, Austrian Audio, Lewitt, Sony, DPA, Ehrlund, Milab, Pearl, Shure.
Under fredag 19:e och lördag den 20:e april är ni välkomna hit för att spana på utbudet och prata om val av mikrofoner för att fastställa vilken som skulle passa dig bäst. Hoppas vi ses!
Att välja rätt mikrofon kan innebära både huvudvärk och förvirring. Vid val av en mikrofon är det så otroligt många faktorer att ta hänsyn till. Först och främst behöver vi veta vilken inspelningsmiljö vi kommer att befinna oss i. På en scen, i en studio, utomhus, ett rum med dålig akustik, en kyrka eller i en turnébuss. Ibland kan vi till och med behöva ha en mikrofon som passar flera ändamål.
När vi fastställt detta kan vi fundera på hur vi vill att soundet på slutresultatet av inspelningen skall låta. Alla mikrofoner låter olika, tar upp ljud på olika sätt och viktigast av allt, de har olika användningsområden. Solklart? Nej…
Utöver det så finns det olika typer av mikrofoner så som kondensatormikrofoner, dynamiska mikrofoner & bandmikrofoner. Utan att generalisera så är kondensatormikrofoner vanligast i studios där vi har en kontrollerad ljudmiljö, det vill säga minimal risk för rundgång från högtalare. Dynamiska mikrofoner används oftast live, vilket har att göra med att de inte är lika känsliga för bullriga ljudmiljöer.
Olika sångare har till exempel olika klang och volym i sin röst, detta gör att om två personer sjunger i samma mikrofon med samma inställningar så kommer ändå ljudet att låta helt olikt ändå.
Sätter du en mikrofon på ett trumset eller framför en gitarrförstärkare så blir det olika resultat beroende på vem som spelar För att få den bästa hjälpen med mikrofoner underlättar det om du har en vision om hur du vill att slutresultatet skall låta. Referenser på artisters sound är alltid bra att tänka på, oavsett om vi aldrig kommer kunna låta som någon annan. Det ger oss ett hum om vilka mikrofoner vi kan välja mellan.